måndag 23 november 2009

Filmrecension a la Systembolaget

Här om dagen när jag satt och läste filmrecensioner i Metro, kom jag att tänka på hur happy-go-lucky filmer som Chuck and Larry alltid får dåligt betyg och filmer som är nästan jobbiga att genomlida som Lilja 4-ever alltid får bra betyg. I princip det enda som är mer förutsägbart än en romantisk komedi är en filmrecension (särskilt av en romantisk komedi).
Så jag tänkte: Varför inte göra filmrecensionerna lite mer som Systembolagets hemsida, komplett med smakklockor och allt? När det gäller viner brukar klockorna (de här cirkeldiagramsartade ni vet) vara exempelvis sötma, syra och fyllighet. När det gäller film skulle det kunna vara förutsägbarhet, syra (hur söt eller syrlig eller besk är filmen) och fyllighet (är det mycket utfyllnad, hur är tempot)?
Sedan skulle filmen kunna kommenteras lite som vinerna också: Ofta kommenteras viner med hur pass druvtypiska de är. Det vore förträffligt med en motsvarande "genretypiskhet".
Till sist också finns den lilla rutan med mat som passar till. Jag skulle vilja ha en liknande ruta som, men som bara hette "passar till". Ibland skulle det vara popcorn och lösgodis på förslag, andra gånger en låda Kleenex pappersnäsdukar och en annan gång skulle "passar till" tala om att den här filmen bör man inte äta någonting till. Tänk till exempel en splatterfilm matchad med en tallrik spaghetti. Förmodligen en sämre kombo än någon oinformerad vin och mat-matching någonsin skulle kunna bli.
Eders cineastiskt.
Jonatan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar