fredag 27 november 2009

Vinförslag till vännerna

Det här är en lista med vinrekommendationer som jag gjort till ett par av mina vänner, som har bytt ut rött mot vitt på senaste tiden. Men jag tänkte att den även kan vara till glädje för fler därute eventuellt.

1. Simonsig Chardonnay 89:- (Sydafrika) Smörig historia som inte ska drickas kylskåpskall. Oftast är såna här ekade historier dyrare när de är såpass goda.
2. Bonterra Chardonnay 139:- (USA) Mitt favoritvin full stop. Härligt integrerad ek med KRAV-märke på.
3. Sancerre "les Pierris" (Frankrike) 139:- Jag gillar Sancerre - och Sauvignon Blanc - överlag, så här skulle många andra kunna rekommenderas, men "les Pierris" ligger jämförelsevis lågt i pris och högt i kvalitet. Lite lättare i stilen än vin nr 1 & 2.
4. Douglas Green Chenin Blanc (Sydafrika) 69:- Rättvisemärkt. Skittråkig flaska med finfint innehåll. Lite lättare i stilen än vin nr 1 & 2.
5. Tahbilk Marsanne 95:- (Australien) En kul och annorlunda druva som ger ett vin som är oljigt och funkar att kombinera till väldigt olika mat. Miriam fick det som vinrekommendation vilket skulle passa till en förrätt med tång och skaldjur, varmrätt med kalvfilé och dessert med yoghurtglass. Och det funkade till alla! Originellt och med lite schvung.
6. Hermit Crab Viognier Marsanne 95:- (Australien) Även de som varnar för att köpa viner uppkallade efter skojiga djur, måste göra undantag för det här vinet. Nyskapande och prisbelönt vinmakare (d'Arenberg) som blandar nyss nämnda druvan Marsanne med den blommiga Viognier. Brukar rekommenderas till sån mat som är svårkombinerad med vin (exempelvis asiatiskt om man inte vill dricka Riesling), men det är gott nog för att köpas och drickas utan att ha svårkombinerad mat på tallriken. Smakrikt och eget på ett bra sätt.
7. Dunavar 59:- (Ungern) Valfri druva går bra. Är billigt för att det är från Ungern, inte för att det är dåligt.
8. Jean Louis 59:-( Frankrike) Vill man ha bubblor i glaset slår Jean Louis det mesta under hundringen.

8 viner kanske är en omaka siffra, men fem var för lite och tio viner provar man kankse inte i första laget heller, så 8 får det bli!

Mycket nöje!
Jonatan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar